Istoria meselor de toaletă

Mesele de toaletă nu sunt doar un simplu mobilier. Masa de toaletă ne dezvăluie multe despre societatea din urmă cu sute de ani. Aspectul acestora, așa cum le cunoaștem astăzi, a fost conceput în secolul al 17-lea, iar înaintea meselor de toaletă existau cutiile pentru machiaj din lemn care au fost găsite și în mormanturile din Egiptul antic.

Aceste cutii erau pline de parfumuri, farduri și creme. Unele cutii aveau și oglindă de mână, care însă incă nu avea oglină ci un metal finisat. Faptul că au găsit aceste cutii pentru machiaj, vechi de 3000 ani, indică cât de important a fost pentru oameni aspectul fizic. Ei credeau că frumusețea îi va propulsa în sus pe scara societăți.

Așa cum Egiptenii au avut “cutiile de înfrumusețare”, câteva sute de ani mai târziu, au păstrat și doamnele din înalta societate a Franței acest obicei. Doamnele aveau cutia de lemn, împodobită cu modele inedite și culori vii, tot timpul alături de ele și le numeau „necessaires”.  Acest cuvânt este folosit și acum sub forma – „nesesér” – cuvânt este folosit pentru a indica borseta cu farduri.

Mese de toaleta pentru ritualurile de infrumusetare

Deși aceste cutii puteau să le poarte oriunde, o adevarată doamnă avea nevoie de un spațiu mult mai mare pentru ritualul ei de înfrumusețare. Așadar, la sfârșitul secolului al 17-lea, cineva s-a gandit să pună această cutie pe o măsuță și alături a pus un scăunel –așa a apărut masa de toaletă. În secolul al 18-lea a început să crească popularitatea acestei mese, mai mult, aceasta a ajuns un simbol al înaltei societăți.

Madame de Pompadour, iubita regelui francez Ludovic al XV-lea, a fost considerată a fi un “trendsetter” acelei perioade. Și ea a contribuit la popularitatea mesei de toaletă.

Madame de Pompadour avea un ritual îndelungat de înfrumusețare, și în acest timp primea vizite, așa se întîmplă să o găsim în nenumărate poze în fața mesei de toaletă.

Și Marie Antoinetta, regina Franței și soția lui Ludovic al XVI-lea, a avut o afinitate pentru mesele de toaletă.

În secolul al 19-lea masa de toaletă nu mai lipsea din casele domnișoarelor. În Europa au început să producă mese în stil gotic, rococo, renascentist sau stil victorian. Ele au ieșit în evidență prin complexitate și motivele sculptate, cum ar fi plante, flori și viță de vie.

În America, designul mesei de toaletă a fost mai simplu. În Hollywood, ele au devenit un element esențial în filmele anilor 20 și ai anilor 30 al secolului trecut, oferindu-le astfel popularitate și printre domnițele din America.

În aceste filme, femeile din rolul principal, în ipostatza – femei fatale, apăreau în multe scene în fața masei elegante în timp ce se machiau și își colorau buzele.

Bineînțeles aceste mese nu erau menite numai pentru femei. Însă majoritatea bărbaților foloseau aceste mese doar pentru bărbierit. Din acest motiv se fabricau și mese cu oglinzi înalte și fară tabureți, deoarece bărbați stăteau în picioare în timp ce se bărbiereau.

În momentul de față, pe piață se găsesc mese de toaletă în diferite stiluri și din diferite materoiale, unele cu linii simple altele în stil vintage. Și astăzi mesele de toaletă sunt de actualitate, piața este plină de produse cosmetice și doamnele au nevoie de spațiu pentru depozitare, pentru aceasta este ideală o masa de toaleta. Aici doamnele și domnișoarele vor putea să petreacă ore în șir dedicânduse frumuseții lor.

Dacă doriți să vă simțiți ca o regină sau ca o prințesă, și preferați stilul romantic, atunci măsuțele noastre în stil vintage sunt ideale pentru domneavoastră.